Gå direkt till innehåll

Frågor och svar om tillståndsparkering

Här hittar du frågor och svar som rör införandet av tillståndsparkering i Lindome centrum.

Vad händer våren 2025 för hyresgäster som idag hyr en fast parkeringsplats hos Förbo i Lindome centrum?

Den 1 maj 2025 övergår vi till parkeringsformen tillståndsparkering på alla öppna parkeringsplatser på Dotegården och Smörkullegården i Lindome centrum. Det innebär att du parkerar på samma parkeringsplatser i ditt område som förut, men du har inte längre en egen fast plats. Du tecknar ett avtal hos P-tjänst som ger dig ett tillstånd att parkera på valfri ledig plats i området.
 
Se markerad områdeskarta för vilka platser som omfattas av tillståndsparkering.

Varför övergår Förbo från fasta parkeringsplatser till tillståndsparkering i Lindome centrum?

I ett större perspektiv handlar det om att skapa möjligheter för ett område/ort att växa och utvecklas långsiktigt på ett hållbart sätt. Vi står inför utmaningar att erbjuda samnyttjade laddplatser, bilpooler med mera. För Förbo handlar det om att använda våra ytor på ett klokt och effektivt sätt som möter framtida behov. 

I Lindome centrum satsar vi på en omfattande områdesutveckling och en del i det är att se över våra parkeringsytor. Det kommer byggas nya bostäder i Lindome centrum och fler hyresgäster kommer vara i behov av parkering i området vilket gör att vi behöver se till att nyttja våra parkeringsytor på bästa sätt. 

Tillståndsparkering är en grundförutsättning för att skapa en flexibilitet i användningen av våra parkeringsytor. Det skapar bättre förutsättningar för att till exempel installera samnyttjade laddstolpar. Vi kan enkelt spärra av delar av parkeringsytorna vid underhåll utan att störa er hyresgäster och vi kan lättare göra anpassningar när behoven ändras. 

Vad behöver jag göra för att kunna parkera min bil i Lindome centrum från och med den 1 maj?

Du behöver teckna ett avtal hos P-tjänst så att du har ett giltigt tillstånd när vi går över till tillståndparkering. Tillståndet löper månadsvis och rullar löpande utan att du behöver förnya det. Din bil kan stå kvar på den plats du har idag till dess att du använder den. När du kommer tillbaka parkerar du på valfri ledig plats i området. P-tjänst har guider för hur du tecknar ett avtal för tillståndsparkering. 

Kan jag vara säker på att alltid hitta en parkeringsplats?

Ja, vi kommer inte utfärda fler tillstånd än det finns parkeringsplatser i området. Med tanke på att de flesta vill parkera nära sin lägenhet och att man av vana gärna parkerar på samma ställe som man brukar kommer det med största sannolikhet finnas en ledig parkeringsplats i närheten av din lägenhet. 

Vi har infört tillståndsparkering i vårt område Säteriet i Mölnlycke och det fungerar bra. 

Vad gäller om man är rörelsehindrad och har behov av en fast plats?

Det finns ett antal parkeringsplatser i området som är särskilt anpassade för rörelsehindrade. För att få en sådan plats som fast parkeringsplats behöver man ha ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade, PRH, utfärdat av Mölndals stad. Utan detta tillstånd har Förbo ingen möjlighet att erbjuda en fast plats. Här kan du läsa mer om PRH och göra en ansökan: https://www.molndal.se/4.53808c8a15893b227313ad2.html

Hur köper jag ett tillstånd?

Det gör du enkelt via P-tjänsts app eller webbplats. Har du inte tillgång till digitala hjälpmedel kan du alltid ringa till P-tjänsts kundservice på 031-55 88 10 som kan hjälpa dig över telefon.

Vad kommer tillståndet att kosta?

Tillståndet kommer kosta ungefär samma som det du betalar per månad idag. 

Kan jag ha flera tillstånd?

Ja, du kan ha flera tillstånd om du har behov av flera parkeringsplatser. 

Vilka parkeringar omfattas av tillståndsparkering?

Alla öppna markparkeringar i området kommer ingå i tillståndsparkeringen, dvs parkeringsplatserna 1-56, 145-264, 278-364 samt alla besöksparkeringar. Parkeringsplatserna 57-98 i garaget omfattas inte av tillståndsparkeringen utan kommer vara kvar i sin nuvarande parkeringsform. För parkeringsplatserna i garaget fortsätter nuvarande avtal att gälla.

Vad händer med besöksparkeringarna när tillståndsparkering införs?

Det kommer inte finnas några särskilda fasta besöksplatser. Besöksparkeringarna ingår i tillståndsparkeringen på så sätt att besökare kan betala sin parkering direkt i P-tjänsts app och parkera på valfri ledig plats inom området. Det kommer finns skyltar i området med information om hur besökare betalar sin parkeringsavgift på ett enkelt sätt. 

Hur kommer ni ha koll på att obehöriga inte parkerar i området? 

Vår samarbetspartner P-tjänst kommer administrera Förbos parkeringsplatser i Lindome centrum. De ansvarar också för bevakning och rondering av parkeringsplatserna och utfärdar kontrollavgift för felaktigt eller olovligt parkerade fordon.

Om man upptäcker ett obehörigt eller felaktigt parkerat fordon kan man höra av sig till P-tjänsts kundservice på 031-51 88 10. P-tjänsts kontaktuppgifter finns också på skyltar vid parkeringsplatserna. 

Vem ansvarar för skötsel av parkeringsplatserna vid tillståndsparkering, så som snöröjning?

Nyttjanderättshavaren dvs. hyresgästen ansvarar för snöröjning och renhållning av den parkeringsplats inom området som nyttjas. Upplåtaren, dvs. Förbo ansvarar för snöröjning och renhållning av in- och utfartsgator inom området.

Vad händer med motorvärmarna när tillståndsparkering införs?

Motorvärmarna kommer plockas bort när vi går över till tillståndsparkering. Dels för att det inte fungerar med den nya parkeringsformen, dels för att vi har haft problem med att de används felaktigt.

Hur fungerar det med de befintliga laddplatserna?

Laddplatserna kommer finnas kvar när vi går över till tillståndsparkering. För att ladda din bil följer du anvisningarna på skyltarna vid laddplatserna. Du behöver ha ett vanligt tillstånd från P-tjänst för att stå på en laddplats samt ha en pågående laddning. Det finns alltså inget särskilt tillstånd för laddplatserna utan de ingår i tillståndsparkeringen.