Förbo sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Förbo:s tjänster godkänner du detta.Om cookies och personuppgifter

Jag förstår
Gå direkt till innehåll
Brandvarnare

Brandskydd och säkerhet 

Information om brandskydd och säkerhet finns på nio olika språk (svenska, engelska, turkiska, serbiska, albanska, arabiska, polska, somali och spanska) och finns att hämta på ditt förbovärdskontor. Information om brandskydd och säkerhet på svenska finns här (pdf).

Information about fire protection and safety is available at your local Förbo office. Here you can read information about fire protection in English (pdf).

Informacije o protivpožarnoj zaštiti i bezbednosti možete uzeti u vašoj lokalnoj kancelariji za stanare, ”Förbo-kontor”.

 

Brandinfo på arabiska

Brandsäkerhet i hemmet

Om det skulle börja brinna är det viktigt att du vet hur du ska agera. En brand växer fort och kan snabbt utvecklas så att den hotar liv och saker du värdesätter. Hur du ska agera beror på om du bor i lägenhet eller hus och var någonstans det brinner.

Rädda – Varna – Larma – Släck

En enkel regel är Rädda – Varna – Larma – Släck. Gör i den ordningen om du upptäcker att det brinner. Om ni är fler kan ni hjälpas åt.

Rädda och varna andra som kan vara i fara. Larma genom att ringa 112 och berätta om branden. Släck branden om du tror att du klarar det.

Rekommenderad brandskyddsutrustning att ha hemma

  • Brandvarnare

  • Pulversläckare minst 6 kg

  • Brandfilt minst 120 x 180 cm

Brand i lägenhet

Om det brinner i din egen lägenhet ska lägenheten utrymmas. Om möjligt stäng in branden. Det är viktigt att du stänger din lägenhetsdörr när du utrymt så att brand och rök inte sprider sig ut i trapphuset.

Om det brinner i någon grannes lägenhet och det finns rök i trapphuset ska du stanna i din lägenhet. Där är du säker i upp till en timme. Gå absolut inte ut i trapphuset. Det kan räcka med några andetag av brandrök för att du ska bli medvetslös. Ring 112 och larma räddningstjänsten (brandkåren). Ställ dig vid ett fönster eller balkong så kan räddningstjänstens personal se dig.

Använd inte hissen när det brinner. Om du inte kan utrymma genom trapphuset ska du invänta hjälp från räddningstjänsten.

Brand i villor, radhus, småhus

Om det brinner i ditt hus ska alla kunna ta sig ut. Antingen via ytterdörrar, genom fönster eller balkongen. Det är bra om alla känner till hur de ska ta sig ut och var ni kan återsamlas utanför huset. Stäng alltid dörren om rummet eller huset där det brinner så det inte kommer in mer syre till branden.

Det finns utrymningsstegar anpassade för utrymning via fönster som kan användas för utrymning från övervåningar.

Så släcker du mindre bränder i hemmet

Mindre bränder kan du oftast släcka själv. Det kan göras på olika sätt, beroende på vad som brinner och vad du har för redskap till hands.

Om det brinner i en kastrull

Om det börjar brinna i en kastrull släcker du genom att lägga på ett lock. Försök aldrig släcka en brand i en kastrull eller stekpanna med vatten. Vatten i en brinnande kastrull börjar förvandlas omedelbart till ett stort moln av het ånga. Vattenångor kan kasta iväg brinnande olja och branden riskerar att spridas.

Om det brinner i en elektrisk apparat

När det brinner i elektriska apparater: dra först ur kontakten. Kväv branden med brandfilt eller vatten. Med en pulversläckare kan du släcka direkt utan att dra ur kontakten.

Om det brinner i dina kläder

Om det brinner i dina kläder, lägg dig ner och kväv branden mot marken och håll händerna för ansiktet som skydd.

Brinner det i någon annans kläder försök få personen att lägga sig ner så att elden kvävs mot marken. Du kan även använda en brandfilt och kväva elden med.

Gör en plan och öva

Börjar det brinna måste alla ta sig ut. Oavsett om du bor i lägenhet eller hus kan du förbereda dig genom att i familjen diskutera och öva på hur ni ska ta er ut vid brand. Här finns ett diplom du kan skriva ut till dina barn när ni genomfört brandövningen hemma (pdf).

Här är några saker som är bra att gå igenom:

  • Kan ni använda den vanliga utgången?

  • Behövs nyckel för att öppna dörren från insidan eller finns andra hinder?

  • Hur ska man göra om man blir fast i en källare eller på övervåningen?

  • Om ni har en balkong, finns det en stege eller måste man hoppa?

  • Kom överens om en återsamlingsplats, inte för nära huset.

Här ett förslag på hur ni kan lägga upp själva brandövningen:

  • Bestäm en utrymningsplan

  • Kryp ut genom påhittad rök

  • Gå till er bestämda samlingsplats

  • Räkna in familjen

  • Prova brandvarnaren – visa att ljudet inte är farligt!

  • Låtsas ringa 112

Det brinner i din lägenhet - hur gör du?


Testa din brandvarnare

I alla Förbos lägenheter sitter det en brandvarnare. Det är viktigt att du regelbundet testar så att denna fungerar. Här kan du anmäla dig för en smspåminnelse när du ska testa din brandvarnare, du bestämmer själv hur ofta. 

Byta batteri

  • De flesta av våra hyresgäster har en smart brandvarnare, en så kallad X2 Wireless-brandvarnare (se bild nedan). På dessa ska du inte byta batteri själv. Vi på Förbo kan se när batteriet behöver bytas och då kommer vi ut och byter.

  • Har du en "vanlig" brandvarnare och du behöver byta batteri så kan du få ett nytt på ditt Förbokontor.

Så här fungerar din smarta brandvarnare
 

Du testar din X2-brandvarnare genom att hålla in testknappen/cirkeln i mitten, låter då sirenen när du tryckt så fungerar den som den ska. Gör du en snabb intryckning avaktiverar du brandvarnaren i 10 minuter. Den röda LED-indikeringen ska blinka var 43:e sekund. Vid röklarm ljuder varnaren ihållande. Vid låg batterinivå hörs korta tut med 40 sekunders mellanrum.
 
Observera att du behöver larma 112 även om du har en smart brandvarnare.

Så här gör du för att testa din brandvarnare

Här kan du läsa mer om brandskydd och säkerhet.